Det finnes dyner i mange forskjellige kvaliteter og materialer. Dyner kan variere med flere titalls tusen kroner, så det kan være smart å undersøke markedet litt nærmere før man foretar en investering – uansett om det er snakk om få eller mange penger.
Dundyner har alltid vært et godt valg, og da spesielt dyner med naturdun. Hvis du har mulighet til å bruke mellom 1000-3000 kroner på en dyne med naturdun, så kan du være sikker på å få valuta for pengene.
Nettopp derfor har vi funnet frem 6 forskjellige modeller som ligger i denne prisklassen. Disse tar vi en nærmere titt på i denne artikkelen slik at du får et godt grunnlag for å finne en dyne som passer perfekt til deg og dine behov.
Nederst i artikkelen kan du dessuten få noen gode tips om hva du bør se etter når du skal finne den neste dundynen din.
«Balance» – fantastisk i sommerdyne test
Det er viktig at du legger den med riktig side ned, slik at du kan få fullt utbytte av den unike kjølende effekten den dynen kan gi deg.
Selv med all den avanserte teknologien som ligger til grunn for produksjonen av denne dynen, er prisen overhodet ikke avskrekkende. Dette er faktisk en dyne de fleste har muligheten til å få seg en god nattesøvn med.
Kjølende effekt som en sommerdyne
Hvis man velger standardmodellen, så veier «Balance» ikke mer enn 400 g. Vi er alle forskjellige, og noen foretrekker en tyngre dyne. Men hvis du er en av dem som foretrekker en lett dyne, er dette midt i blinken for deg.
LES OGSÅ: Test av kontinentalsenger – Finn den beste kontinentalsengen her
«Balance» kommer ikke som en desidert sommerdyne siden den allerede har en innebygd kjølefunksjon. Den er med andre ord allerede å regne som en sommerdyne.
Dersom du har en tendens til å fryse mye om natten, kan du få «Balance» som en helårsdyne og som en ekstra varm vinterdyneversjon.
Tåler vaskemaskin og tørketrommel
Selv om denne dynen er avansert og delikat, er den ikke sart. Den tåler nemlig både vaskemaskin og tørketrommel og kan henges på tørkesnoren.
Dynen kan dessuten fås i flere forskjellige størrelser enn standardstørrelsen, og du kan få en «Balance» med ekstra lengde, som dobbeldyne eller XL-dobbeldyne.
- Bæreevne: 11
- Fyll: 100 % nye, hvide europæiske moskusdun
- Fyllvekt: 450 g for standardmodellen
- Bolster: 100 % bomullscambric Ne40/40
- Sertifikater: NOMITE, Oeko-tex klasse 1, Downafresh, Downpass Feathers, Certified Space Technology
«Mayan» – en god tung dundyne
«Mayan» er en litt tung dyne med en fyllvekt på 240 g i standardversjonen. Her får du en delikat dyne med lekkert bolster i sateng med «Special Soft-finish».
Også som sommerdundyne
«Mayan» har flere fordeler. Den finnes blant annet i flere varianter, både som sval, lun eller varm.
Den kommer dessuten i flere forskjellige størrelser, og dekker derfor de fleste behov med både ekstra lengde, dobbeltstørrelse og XL-dobbeltstørrelse.
Du tenker kanskje denne luksusdynen er dyr, men selv om kvaliteten og spesifikasjonene er på topp, er prisen svært moderat.
Tåler vask
Selv om dynen er lekker og delikat, tåler den både maskinvask, tørketrommel og lufttørking på klessnor grunnet de relativt små rutene som holder fyllet på plass.
Dynen har dessuten de fleste kvalitetsmerkene som NOMITE, Downafres og Oeko-tex, noe som sikrer en god nattesøvn uten støvmidd eller allergener i bolster og fyll.
- Bæreevne: 11
- Fyll: 90% 1. klasses europeisk moskusdun
- Fyllvekt: 240 g for standardmodellen
- Bolster: 100 % økologisk bomullscambric Ne60/60
- Sertifikater: NOMITE, Oeko-tex klasse 1, Downafresh
«Heaven» – Helårsdyne med høy bæreevne
Dette er en dyne som tar deg til himmels når du skal sove. Alt ligger i hvert fall godt til rette for en god nattesøvn med denne dynen fra «Bedre Nætter».
Fyllet består nemlig av 100 % gåsedun, og bæreevnen ligger på 12. Dette er over middels, også når det gjelder skandinaviske kvalitetsdyner. Den gode bæreevnen betyr i praksis at dynen ikke «faller sammen» og således mister isoleringsevnen – selv etter mange års bruk.
God dundyne fra «Bedre Nætter»
«Bedre Nætter» er en av de viktigste og største aktørene på markedet innenfor senger, puter og dyner, og firmaet har som målsetting å skape bedre nattesøvn for alle. Det er en voldsom målsetting, men med «Heaven» er de godt på vei.
LES OGSÅ: Test av regulerbare senger
Denne dynen fås i flere forskjellige varianter, både når det gjelder størrelse og isoleringsgrad. Det burde med andre ord være en modell som passer perfekt for deg også.
Bolsteret er i tradisjonell 100 % bomullscambric, og fyllet har alle de viktigste sertifikatene og merkene, som Oeko-tex, Nomite og Downafresh. Dermed er du sikret en god nattesøvn uten sengemidd og allergener.
- Bæreevne: 12
- Fyll: 100% gåsedun
- Fyllvekt: 600 g for standardmodellen
- Bolster: Hvit 100% bomullscambric
- Sertifikater: NOMITE, Oeko-tex klasse 1, Downafresh
- Størrelser: 140×200, 140×220, 200×220.
Nattergalen – testens dundyne vinner
Dette er den absolutte toppmodellen fra «Ringsted Dun». Så hvis prisen ikke er avgjørende for hvilken dyne du skal ha, så kan du her få noe av det aller beste du kan få tak i for tiden.
Fyllet består av 100 % førsteklasses europeisk gåsedun med luftfuktighet på 350/400 cm3 per gram som er sydd inn i små ruter.
Beste dundyne for nordmenn
Den eneste måten å overgå fyll av gåsedun, er å fylle dynen med ekte ederdun. Det koster mye mer, så «Nattergalen» gir deg optimal luksus til en relativt rimelig pris.
Dynen har bolster i myk silke som sikrer at dynen svøper deg inn på en utrolig behagelig måte. Denne dynen fra «Ringsted Dun» finnes kun i lun versjon, noe som passer godt for omtrent 90 % av oss nordmenn.
Miljø- og allergivennlig dundyne
«Ringsted Dun» er kjent for å produsere dyner med fantastiske egenskaper, noe «Nattergalen» selvfølgelig også er utstyrt med.
Den er for eksempel motstandsdyktig mot støvmidd, har et gjennomrenset fyll med mulighet for å spore opprinnelsen i tillegg til det ettertraktede og viktige Oeko-tex-merket som garanterer både en kjemikaliefri produksjon og produkt.
- Bæreevne: 12
- Fyll: 100% europeisk gåsedun
- Fyllvekt: 550 g for standardmodellen
- Bolster: Europeisk vår i kremfarget, mønstrete silke
- Sertifikater: NOMITE, Oeko-tex klasse 1, Downafresh
- Størrelser: 140×200 og 140×220.
«Hyrdinden» – dundynen som former seg etter kroppen
Denne dynen fra «Ringsted Dun» er lett og elegant. Vekten på en standardmodell ligger på 390 g, noe som er en god del lettere enn gjennomsnittet.
LES OGSÅ: Test av springfjærmadrasser – Oversikt over de billigste av de beste springfjærmadrassene
Noe av det som gjør at «Hyrdinden» skiller seg ut i mengden er de spesielle stingene på rutene. Den er nemlig sydd etter kroppsformkonseptet, noe som gjør at dynen legger seg ekstra godt til rette rundt kroppen.
Det er nettopp på grunn av denne egenskapen at denne dynen ikke kan fås som dobbeldyne. Kroppsformfunksjonen er nemlig noe man bare får optimalt utbytte av hvis den brukes alene.
Flere versjoner
«Hyrdinden» har bolster i europeisk vår i 100 % egyptisk bomullsfinbatist med «SuperSoft finish». I de midterste rutene er det dessuten fyll med ederdun, noe som er en sjeldenhet i dyner på dette prisnivået.
Standardversjonen er som sagt særdeles lett, men hvis du gjerne vil ha den litt lettere, kan du velge en kjøligere versjon til bruk om sommeren.
Hvis du har en tendens til å fryse om natten, så kan du få en versjon som er ekstra varm – hvis du foretrekker det.
Alle versjonene har de viktigste merkene, som Downafresh, Oeko-tex og Nomite, slik at du har en sikker garanti mot både allergifremkallende stoffer og støvmidd.
- Bæreevne: 11
- Fyll: 90% europeisk moskusdun (midterste ruter med 9% ederdun og 91% moskusdun)
- Fyllvekt: 390 g for standardmodellen
- Bolster: Europeisk vår i 100 % egyptisk bomullsfinbatist med «SuperSoft finish»
- Sertifikater: NOMITE, Oeko-tex klasse 1, Downafresh
- Størrelser: 140×200 og 140×220.
Velg den riktige dundynen
Hvis du har det varmt om sommeren og kaldt om vinteren, så bør du skaffe deg både en sommer- og en vinterdyne.
Det er tross alt de færreste soverommene som har den samme temperaturen året rundt, og de færreste går med vinterjakken om sommeren eller med sommerjakken om vinteren.
Du kan selvfølgelig også nøye deg med en helårsdyne, noe som nok er det mest alminnelige. Det hele er selvfølgelig avhengig av personlige preferanser, men det viktigste er at man velger en dyne i høy kvalitet.
Vi tilbringer tross alt nesten en tredjedel av livet vårt i sengen, og en god søvn er utrolig viktig for at vi kan fungere optimalt i hverdagen. Uten en god dyne er det vanskelig å utnytte tiden i sengen optimalt.
Størrelsen er viktig
Hvis dynen skal kunne pakkes godt rundt kroppen, og ikke minst føttene, skal dynen være minst 30 cm lengre enn deg og minst 30 cm bredere enn brystmålet ditt.
LES OGSÅ: Test av rammemadrasser – Finn den beste rammemadrassen for deg
Hvis du overveier en dobbeltdyne, så er det viktig at dere har de samme preferansene.
Hvis den ene svetter mens den andre fryser, så bør dere nok velge to forskjellige dyner – men hvis dere er enige om en dobbeltdyne, så bør dere velge en som er minst like bred som sengen.
Bæreevne og innhold
Som oftest kan man avgjøre komforten ved å kikke på bæreevnen. Bæreevnen er et uttrykk for dunenes isoleringsevne og dermed dunenes kvalitet. En høy bæreevne betyr at fyllet er lett, luftig og isolerer godt.
Det kan høres ulogisk ut at en god kvalitet skal inneholde luft. Men hvis man fyller store og flate fjær i en dyne, så blir den tung og ukomfortabel før den blir varm.
Dunene skal altså være spenstige nok til å kunne holde på luften og dermed kroppsvarmen, siden man i motsatt tilfelle skal bruke mye mer fyll.
Det kan sammenlignes med isoleringen av hus, hvor for eksempel mineralull og glassvatt er særdeles velegnet til å hindre at varmen slipper ut. Dun fra edderfugler har den beste isoleringsevnen, deretter dun fra gjess og til sist dun fra ender.
Kikk likevel på deklarasjonen, for «andedun bæreevne 675» er av bedre kvalitet enn «gåsedun bæreevne 550».
Det ytre
Stoffet fås også i forskjellige kvaliteter, fra den alltid populære bomullscambric til bomullsbatist, bomullssateng og silke. Det er også viktig at de er duntette og Oeko-tex-merket.
Hva du velger er helt opp til deg, for det hele avhenger av hva man kan få tak i, smak og behag. I tillegg spiller selvfølgelig prisen en viktig rolle.
De forskjellige merkene på dynen
Se etter om dynen er merket «Oeko-tex klasse 1». hvis den har dette merket, så inneholder den ikke restkjemikalier. Du bør også se etter «Nomite» hvis du er allergisk overfor støvmidd.
«Nomite» er nemlig din garanti for at støvmiddene ikke kan trenge inn i foret.
Hvis det er viktig for deg at dunene er vasket og tørket etter strenge internasjonale regler, og ikke inneholder mikroorganismer og virus, så bør du se etter merket «Downafresh Greenline».
Dette burde være noe alle dyner skulle være merket med, men det er dessverre flere dyner som ikke har så strenge regler og krav for produksjonen.