Test av springfjærmadrasser – Oversikt over de billigste av de beste springfjærmadrassene

0

Et menneske bruker gjennomsnittlig en tredjedel av livet sitt i sengen. De sier det sier seg selv hvor viktig det er med en god madrass, siden det er det viktigste elementet for en god natts søvn.

Springfjærmadrassen er helt klart den mest alminnelige madrassen i Norge, noe som har vært tilfelle i de siste mange årene.

Det har vært en rivende utvikling innenfor springfjærmadrasser de siste 10 til 15 årene, og i denne artikkelen går vi gjennom noen av de aller beste modellene som finnes på markedet i dag.


BN Latex – billig fjærmadrass i toppkvalitet

Det danske firmaet Bedre Nætter står bak denne madrassen. Det er snakk om en budsjettmodell som finnes i mange forskjellige bredder, men selv om prisen er særdeles budsjettvennlig, er BN Latex et svært godt produkt hvor det er tydelig at produsenten ikke har gått på kompromiss med kvaliteten.

Fjærmadrass med lommefjærer

En av denne madrassens fremste egenskaper er at den har hele 300 lommefjærer per kvadratmeter. Du kan få en madrass som er mye dyrere med kun 250 per kvadratmeter, noe som viser hvor god denne billige madrassen egentlig er.

Lommefjærene sørger for å gi deg en markant bedre støtte enn lignende madrasser i samme prisklasse, og du har dessuten muligheten til å velge mellom to forskjellige fastheter.

AEGIS-behandlet trekk

En annen god egenskap ved BN Latex er dessuten at det følger med et trekk du lett kan ta av og på så du kan vaske det.

Trekket er AEGIS-behandlet, noe som betyr at det er umulig for støvmidd og bakterier å leve i trekket. Denne madrassen er med andre ord både allergivennlig og antibakteriell.

LES OGSÅ: Madrass test – oversikt over de beste madrassene

Uansett om du er allergiker eller ikke, så er det viktig å skape et best mulig sovemiljø, noen denne madrassen kan være med på å skape. Normalt er AEGIS-behandlede trekk forbeholdt dyrere madrasser, noe som igjen understreker de gode kvalitetene og egenskapene til denne madrassen.

Fjærmadrasser kan fås i forskjellige størrelser hos Bedre Nætter:


Senses fjærmadrass – det beste fra to verdener

Bedre Nætter er et dansk firma som spesialiserer seg innenfor alt som skal til for å sove godt. De har som mål at alle skal kunne sove godt, og firmaet jobber ufortrødent i sin søken etter den perfekte madrassen.

De er uten tvil godt på vei, og vi som forbrukere nyter godt av all deres forskning og viten. Det har for eksempel resultert i Senses, enda en prisvennlig springfjærmadrass i høy kvalitet.

Denne madrassen kombinerer det unike og trykkavlastende komfortlaget hybridskum med lommefjærer og 7 komfortsoner.

Hybridskum

Denne madrassen kombinerer det beste fra to verdener. For det første lar den ventilerende kjernen luften sirkulerer fritt når du snur deg i sengen, og det trykkavlastende komfortlaget av hybridskum gjør at madrassen er utrolig behagelig å ligge på.

Madrassen er dessuten vendbar, og hvis man snur den med jevne mellomrom forlenges levetiden på madrassen siden man sliter jevnt på begge sider.

For å forlenge dens levetid enda lenger, kan man snu den både på langs og på tvers for å unngå at fjærene former seg etter kroppen.

Former seg etter kroppsvarmen

Hybridskum er en elastisk og holdbar skumtype.

På den måten kan du dra nytte av alle fordelene med denne springfjærmadrassen samtidig som kroppen får puste og ikke holder på kroppsvarmen når du sover.


BN 500 Pulse – fjærmadrass i høy kvalitet

Hvis du er av typen som ikke vil gå på kompromiss med komfort, så er BN 500 Pulse det riktige valget for deg. Den er litt dyrere enn lillebroren BN 300 HR, men til gjengjeld investerer du de ekstra kronene i full komfort.

Fjærmadrass med 500 fjærer per kvadratmeter

BN 500 Pulse har Vertex-fjæring og et komfortlag i Pulse Latex. Dessuten har madrassen hele 500 fjærer per kvadratmeter, noe som er opptil dobbelt så mye som madrasser i tilsvarende prisklasser har.

Fjærene reagerer optimalt på kroppsformen din, og madrassen har ekstra støttepunkter som sørger for at du sover godt uansett hvordan du ligger.

AEGIS-behandlet trekk

Vertex-fjærene er polstret med et tykt komfortlag av Pulse Latex. Lateks er et naturlig materiale, og Pulse Latex er den mykeste og mest fleksible latekstypen som finnes.

Polstringen er dessuten med på å gjøre sengen enda mer holdbar, slik at denne springfjærmadrassen kan holde i mange år samtidig som den sikrer brukeren best mulig søvnkomfort, støtte og avlastning.

Trekket er dessuten AEGIS-behandlet, noe som betyr at den både er antibakteriell og allergivennlig.

Mulighet for en versjon i lateks

Det finnes to versjoner av denne madrassen, hvor den litt billigere versjonen heter BN 500 Latex. Denne madrassen er utstyrt med 500 fjærer per kvadratmeter og et komfortlag i lateks på 4 cm.


Airpur Fresh – pustende fjærmadrass med god komfort

Dette er enda en madrass fra det danske firmaet Bedre Nætter, og er en såkalt FreshGel-springfjærmadrass. Den har hele 500 Vertex-fjærer per kvadratmeter og et komfortlag i FreshGel på 35 mm på hver side av madrassen.

FreshGel kan kort beskrives som en slags kunstig lateks som har blitt skutt inn i minneskum. Resultatet er geleperler som virker trykkavlastende og kjølende slik at du ligger bedre og har den riktige kroppstemperaturen om natten.

Individuell tilpasning av fjærmadrassen

En av fordelene med FreshGel i forhold til minneskum er at FreshGel gir kroppen mulighet til å puste akkurat som tilfellet er med lateks. På den måten kan kroppen kvitte seg med varmen samtidig som kroppsvarmen former skummet så madrassen tilpasser seg kroppen.

LES OGSÅ: Test av rammemadrasser – Finn den beste rammemadrassen for deg

I de bredeste versjonene av denne madrassen er komfortlaget delt i to. Det er nemlig et lag på hver side av madrassen, noe som gir bedre mulighet for individuell tilpassing av komfortlaget til de som skal sove i sengen.

Denne oppdelingen fungerer dessuten som en slags bølgebryter, slik at du ikke legger merke til hver eneste gang partneren din snur og vender seg på sin egen side.

Komfortabel og fast

Denne madrassen har 200 flere fjærer per kvadratmeter enn Airpur Sense, som vi også omtaler i denne artikkelen. Selv om det er så mange flere fjærer, er Airpur Fresh kun en anelse fastere å ligge på.

Årsaken til dette er at Vertex-fjærene er mykere enn multilommefjærene, i tillegg til at komfortlaget også er en del tykkere.

Airpur Fresh er det ultimate valget for deg som vil ha en fast madrass å sove på, selv om du ikke veier så mye at du bør velge en springfjærmadrass med multilommefjærer.


Det du bør vite før du kjøper en springfjærmadrass

Det er flere elementer og ta hensyn til når man skal kjøpe en springfjærmadrass. Her kan du få en oversikt over noe av det viktigste.

Viktig med nok fjærer

Det kan være store forskjeller på springfjærmadrasser. Det er likevel noen ting de har til felles.

Alle springfjærmadrasser har innebygde fjærer. Antallet kan variere, men fjærantallet er med på å definere madrassens kvalitet. Fjærene justerer seg etter kroppen din, og jo flere fjærer per kvadratmeter det er i madrassen, jo bedre er komforten og støtten.

Som en tommelfingerregel kan man si at en god springfjærmadrass bør ha minimum 250 eller flere fjærer per kvadratmeter.

Velg en springfjærmadrass med komfortsoner

De fleste springfjærmadrassene i en viss kvalitet har dessuten innebygde komfortsoner. Disse komfortsonene er et begrep for antall innebygde støttepunkter det er i madrassen.

Disse områdene gir ekstra støtte til kroppsdelene som helst bør ligge over madrassen, som for eksempel rundt korsrygg og nakke. De aller beste springfjærmadrassene har som oftest fem eller flere komfortsoner.

Det finnes flere forskjellige typer fjærer, og de beste springfjærmadrassene består som regel av en av de nedenstående typene.

Lommefjærer

Dette er en type individuell fjær som er sveiset inn i en pose med nålefilt. Disse fjærene arbeider individuelt og gir fleksibel støtte. Som regel er lommefjærene delt inn i komfortsoner for lettere å kunne tilpasse seg soveposisjonene dine.

På den måten kan de gi optimal støtte og hjelpe kroppen din til å slappe mest mulig av mens du sover.

Alle svetter om natten, selv de som synes det er kjølig. Denne fukten kan være svært skadelig for fjærene. Derfor er nålefilten ventilerende og vannavisende, noe som betyr at fjærene holder seg rene og tørre.

Multilommefjærer

Disse fjærene er mer kompakte og mindre i diameter enn alminnelige lommefjærer. Det betyr at det er plass til flere fjærer per kvadratmeter, noe som gjør at en madrass med multilommefjærer er fastere enn en madrass med lommefjærer.

Oftest anbefaler man springfjærmadrasser med multilommefjærer til de som veier mer enn 95 kg.

LES OGSÅ: Beste seng – Finn den beste sengen for deg

Hvis du ser nærmere på en madrass med multilommefjærer, så vil du sannsynligvis fort legge merke til at de som oftest har 500 eller flere individuelle fjærer per kvadratmeter.

På den måten fordeles vekten på flere fjærer enn en vanlig springfjærmadrass, noe som er med på å gi optimal støtte til kroppen.

Vertex-fjærer

Denne typen minner veldig mye om multilommefjærene. Forskjellen ligger i at Vertex-fjærene er litt høyere, noe som gjør at madrassen føles enda mykere, selv om man veier under 95 kg.

Det er viktig at man har den riktige fastheten på madrassen sin. Det er derfor aldri en god ide og lyve om vekten sin når man skal kjøpe en ny madrass, siden det kan føre til en dårlig nattesøvn og smerter i leddene.

Som oftest snakker man om to forskjellige fastheter man kan velge mellom, og disse er

  • Medium fasthet for deg som veier under 75 kilo, og
  • Fast fasthet for deg som veier mellom 75 og 95 kilo.

Hvis man veier over 95 kg så skal man også velge en madrass med fast fasthet, men det anbefales da at man finner en madrass med multilommefjærer i stedet for lommefjærer, slik at man får flere fjærer per kvadratmeter som kan gi den riktige støtten til kroppen.


Husk å prøve madrassen ordentlig

Kort fortalt, så bør man gå etter en springfjærmadrass med så mange fjærer og komfortsoner som mulig. På den måten får du de beste betingelsene for en god nattesøvn.

Hvis det er mange komfortsoner i springfjærmadrassen, så kan dette kompensere for færre fjærer per kvadratmeter.

Det viktigste er nok likevel at du velger en fasthet på fjærmadrassen som passer kroppsvekten din. På den måten får du de beste forutsetningene for en sunn og god søvn.

Husk på at anvisningene i forhold til kilo og fasthet kun er en tommelfingerregel. Vi er alle forskjellige, og det er tross alt du som kjenner kroppen din best. Det viktigste er at du prøver madrassen før du kjøper den.

Det er ikke nok å bare ligge på en madrass i et par minutter i butikken, for det er først etter noen dager man kan merke om den er god eller dårlig. Det viktigste rådet er så å være tålmodig.

Leave A Reply