I Norge finnes det i dag over 100 strømleverandører som alle kjemper om å få levere strøm til flest mulig kunder. Som forbruker kan det føles som en jungel av strømavtaler å orientere seg i, hvor alle lover en bedre avtale enn det konkurrenten tilbyr. Her skal vi hjelpe deg på vei ved å allerede avsløre at noen av de beste strømleverandørene i 2023 er Vibb, Tibber, Gudbrandsdal Energi, Lyse og NTE.
Hvilket strømselskap bør jeg velge?
Det som alltid er viktig når man skal velge strømleverandør, er at man på forhånd vurderer hvilke preferanser og behov man har. Har du behov for økonomisk forutsigbarhet eller kan du tåle en liten risiko fra måned til måned? Ønsker du oversikt over priser og reelt bruk på en app? Trenger du papirfaktura i posten eller holder det digitalt? Hva med kundeservice-tilgjengelighet? Den beste strømleverandøren for deg er den som oppfyller nettopp dine behov og preferanser på best mulig måte.
3 gode tips for å finne det beste strømselskapet
Når du skal velge strømselskap er det første du bør gjøre å gå inn på ulike sammenligningstjenester på nett. Her kan du enkelt se hvem som er kåret til de beste strømselskapene for perioden man er i, og du vil også se hvordan hvert selskap scorer på variabler som kundeservice, pris, brukervennlighet osv. Deretter bør du lese omtaler og erfaringer fra nåværende og tidligere kunder av forskjellige strømselskapene. Dette kan ses på sammenligningtjeneste, men det er også verdt et enkelt søk på Google. Til slutt er det alltid lurt å snakke med familie og venner om hvilke leverandører de bruker og hvor fornøyd de er med dem.
Hva er spotpris?
Spotpris er den reelle prisen i strømmarkedet som er i konstant bevegelse. Denne kan endre seg fra time til time, men den holder seg gjerne i samme “sjiktet” over en periode. For eksempel var den i september 2022 jevnt over i et svært høyt sjikte (rundt 350-450 øre/kWh), mens den per nå er jevnt over i et meget lavt sjikte (rundt 1-5 øre/kWh). Når spotprisen er høy, og man vet man har spotpris-avtale, kan det lønne seg å følge med på strømprisen time for time for å se når på døgnet man bør bruke apparater som dusj, vaskemaskin og lignende. Selv om prisen jevnt over er høy, er det alltid tider i døgnet hvor den er lavere, og dette bør man da utnytte. Dette sjekkes for øvrig på strømleverandørens app eller på NordPool sine nettsider.
Spotpris- eller fastprisavtale?
I motsetning til spotpris-avtale hvor sluttsum på faktura vil variere litt fra måned til måned, så har fastpris-avtale en fast sum på faktura. Dette trenger nødvendigvis ikke å være mer kostnadsbesparende enn en spotpris-avtale; som regel må man binde seg på en høyere pris enn hva spotmarkedet er da strømleverandøren må ta høyde for at prisen kan gå opp. Til gjengjeld vet du nøyaktig hva som kommer på faktura hver måned, selv om det gjerne inkluderer litt “penger ut vinduet”. I gjennomsnitt har spotpris-avtale vist seg å være den billigste avtalen de siste årene, og Forbrukerrådet anbefaler forbrukere å velge spotpris-avtale for personlig bruk (bedrifter kan gjerne ha fastpris).
Påslag og månedspris
Ettersom strømavtaler med spotpris rett og slett gir deg strømpris til innkjøpspris, må det også legges på en liten inntjening til strømleverandøren på topp. Dette kalles påslag og månedspris. Og det er her man må gjøre grundige undersøkelser for å finne den beste avtalen. Det man bør se etter er strømleverandører som tilbyr et lavest mulig påslag, og som har en lavest mulig månedspris. Ikke nok med det, man bør også forsikre seg at avtalen ikke inneholder lange bindingstider og bruddgebyrer.
Hvilken strømavtale er best?
Som nevnt er den beste strømavtalen en spotpris-avtale som har minst mulig i påslag og minst mulig i månedspris. Her kan Vibb trekkes frem som en leverandør som tilbyr spotpris med 0 øre i påslag og 0 kr i månedspris. Velger man derimot å bruke appen deres, betaler man 39 kr/mnd for det. Dette kan sees på som en frivillig månedspris, i motsetning til andre selskaper hvor man er pålagt månedspris og får app-tilgang inkludert. Vibb har 3 års prisgaranti og 14 dagers oppsigelse.
Sammenlign strømselskaper og finn det beste for deg
Når man skal velge eller bytte strømleverandør er det utrolig viktig at man ikke tar den første og beste som ringer deg. Mange strømleverandører har dessverre blitt kjent for å ha ekstra kostnader bakt inn i avtalene sine, og dette vil du helst unngå. Bruk derfor sammenligningstjenester og les deg opp på avtalene.
Velg en billig strømleverandør
Selv om strømprisen per nå er lav, gjør du lurt i å velge en billig strømleverandør. Ytre faktorer som krig i øst-Europa, gassmangel og tørt, kaldt klima kan øke strømprisene på samme måte som i 2022. Derfor bør du passe på at du har den beste og billigste strømleverandøren allerede nå. Tibber er for eksempel en populær leverandør som har et påslag på maks 2 øre/kWh og månedspris på 39 kr.
Oversikt over de beste strømselskapene nå
Nøkkelen for å vite hvem som er de beste strømleverandørene er å se på ulike sammenligningstjenester og kåringer for strømleverandører. Navnene som går igjen på topp kan antas å være bra. I oktober 2023 er det disse som ofte havner på topp: Vibb, Tibber, Gudbrandsdal Energi, Lyse og NTE.
Hvordan bytte strømleverandør?
Det er svært enkelt å bytte strømleverandør. Man kan gjøre det med få klikk enten på en sammenligningstjeneste på nett, eller på nettsiden til strømleverandøren man ønsker å bytte til. De fleste leverandørene krever kun at du fyller ut et lite skjema med et par klikk, og så tar de seg av oppsigelse hos din nåværende strømleverandør. Enklere blir det ikke.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Hvilket strømselskap er best ifølge forbrukerrådet?
Forbrukerrådet har på sine sider et tilbud om å skrive inn hvor man bor, type og størrelse på bosted, og så får man opp den beste strømavtalen for deg. Ved å teste flere forskjellige byer i nord, sør, øst og vest, ligger strømleverandøren Vibb på topp for alle byene.
Hvilken kraftleverandør var best i testen?
Det finnes mange kraftleverandører i Norge, f.eks. BKK, Glitre og Elvia. Man kan dessverre ikke velge kraftleverandør selv, ei heller påvirke pris. Kraftleverandøren din bestemmes nemlig ut ifra hvor du bor, og nettleien som du betaler til din kraftleverandør går til utvikling og vedlikehold av kraftnett- og ledninger. Dermed har man ikke tester for kraftleverandører på samme måte som for strømleverandører.