Oppvaskmaskin test – Guide til de beste oppvaskmaskinene

0

Det kan være en voldsom investering å kjøpe en oppvaskmaskin. Det er derfor viktig at man finner den helt riktig som både passer i forhold til pris, funksjon og design.

Noen vil gjerne ha en integrert oppvaskmaskin mens andre vil ha en underbyggingsmaskin, og atter andre vil bare ha en helt alminnelig oppvaskmaskin som kan stå for seg selv.

I denne artikkelen ser vi nærmere på oppvaskmaskiner som har blitt kåret til beste oppvaskmaskin i våre skandinaviske naboland.

Det er flere ting det blir lagt vekt på i en slik test av oppvaskmaskiner, og maskinene blir bedømt på ulike parametere som yteevne, forbruk, funksjoner og brukervennlighet.

Det er oppvaskmaskiner som har klart seg best i alle disse kategoriene du kan lese mer om nedenfor.

ForhandlerModellPris
Bosch SMV68MD02E7.393,-
Bosch SMU46CB01S5.235,-
Siemens SN436S05IS6.299,-
Electrolux ESF5545LOW4.474,-
Bosch SMU46CW00S5.990,-

Bosch SMV68MD02E – kåret til beste oppvaskmaskin i Danmark og Sverige

Fordeler med Bosch SMV68MD02E:

 • Stor kapasitet
 • «TimeLight» viser informasjon på gulvet
 • Energi- og vannbesparende
 • 8 programmer og 4 tilleggsfunksjoner
beste oppvaskmaskin

Denne oppvaskmaskinen har blant annet blitt testet av både det danske og det svenske forbrukerrådet.

Bosch SMV68MD02E var bare en av flere modeller, og alle maskinene ble testet på forskjellige egenskaper som yteevne, forbruk, funksjoner og brukervennlighet. Det var en grundig test av oppvaskmaskiner, og det viste seg å være én vinner hos begge instansene – nemlig Bosch SMV68MD02E.

En integrerbar og stillegående oppvaskmaskin

Bosch SMV68MD02E leveres uten front. Det kan kanskje se halvferdig ut, men årsaken er at dette er en såkalt integrerbar oppvaskmaskin. Man skal selv montere en kjøkkendør som front på maskinen slik at den passer med resten av designet på kjøkkenet.

LES OGSÅ: Test av tørketromler – Oversikt over de beste tørketromlene

Kapasiteten er stor, og oppvaskmaskinen kan romme hele 14 kuverter. Det betyr at dette er en oppvaskmaskin som passer perfekt til en mellomstor familie på fire til fem medlemmer. Selv om kapasiteten er stor, så er den ikke dyr i drift.

Bosch SMV68MD02E befinner seg i energiklasse A++ som er den nest beste energiklassen. Maskinen er dessuten utrolig stillegående og har et støynivå på kun 42 dB.

Effektiv og brukervennlig

Bosch SMV68MD02E er også vannbesparende, og ved hjelp av AquaSensor og MengdeSensor bruker den kun nødvendig mengde vann.

Motorteknologien EcoSilence Drive sørger ikke bare for at maskinen er stillegående, men også at den er rask og energieffektiv.

Oppvaskmaskinen kommer også med flere gode funksjoner som var med til å gjøre Bosch SMV68MD02E til testvinner.

Du finner blant annet tidsstyring og AquaStop, i tillegg til den smarte funksjonen TimeLight som gir brukeren bedre oversikt over både tid og programvalg ved å projisere informasjonen ned på gulvet foran maskinen.

Anmeldelser og anbefalinger:

Bosch SMV68MD02E fikk beste karakter hos både den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön og hos det danske forbrukerrådet Tænk.


Bosch SMU46CB01S – Intelligent og elegant svart oppvaskmaskin

Fordeler med Bosch SMU46B01S:

 • Elegant og svart
 • 3 tilleggsfunksjoner
 • Støysvak
 • Motorteknologien «EcoSilence Drive»
 • «AquaSensor» og MengdeSensor
Elegant svart oppvaskmaskin

Når man foretar en Best i test av oppvaskmaskiner, så velger man forskjellige merker i ulike prisklasser for å finne frem til hvilke modeller som er best.

Bosch SMU46B01S ble blant annet utropt til beste oppvaskmaskin i sin klasse av den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön.

Den har dessuten også høstet mange gode anmeldelser fra forbrukere, blant annet på grunn av sitt flotte design, det lave energiforbruket og brukervennligheten.

For de som gjerne vil ha en svart oppvaskmaskin, så er dette helt klart et fantastisk alternativ.

Ren oppvask og ren maskin

Noe av det aller viktigste når det gjelder brukervennlighet er gode og enkle programmer. Bosch SMU46B01S har seks programmer som gjør at den kan utføre de aller fleste oppvaskoppgavene der hjemme.

Dessuten har den tre tilleggsfunksjoner som VarioSpeed Plus, HygienePlus og ExtraDry. Ved hjelp av disse tilleggsfunksjonene kan du bestemme om oppvaskmaskinen skal vaske enda fortere, enda renere, eller med et resultat som er ekstra tørt uten en eneste vanndråpe.

Du kan også være helt sikker på at maskinen holder seg helt ren, for Bosch SMU46B01S er også utstyrt med spesialprogrammet Machine Care som fjerner fett og kalk fra maskinen.

Ny teknologi og fleksibilitet

Teknologien i oppvaskmaskiner blir stadig bedre. Bosch SMU46B01S benytter seg av den aller nyeste som for eksempel motorteknologien, «EcoSilence», som sørger for en både stillegående og energibesparende oppvaskmaskin.

Maskinen er dessuten også utstyrt med AquaSensor og MengdeSensor som måler og vurderer oppvaskmengden i forhold til smuss og vann. På den måten finner den selv ut hvor mye vann som trengs for å få et rent resultat.

Bosch SMU46B01S er en fleksibel oppvaskmaskin som gjør det mulig å alltid få plass til hele oppvasken med kurvsystemet Vario og en overkurv man kan stille inn i høyden.

Anmeldelser og anbefalinger:

Bosch SMU46B01S ble kåret til Best i test av oppvaskmaskiner i sin klasse av den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön, og har fått mange gode brukeranmeldelser.


Siemens SN436S05IS – beste oppvaskmaskin ifølge forbrukerne

Fordeler med Siemens SN436S05IS:

 • Energiklasse A+++ – markedets beste
 • 6 programmer og 3 tilleggsfunksjoner
 • Fleksibelt kurvsystem
 • Støysvak
 • «AquaSensor» og MengdeSensor
oppvaskmaskin test

Det finnes flere oppvaskmaskiner som ikke figurerer i best i test av oppvaskmaskin. Det kan være flere årsaker til det, men det er ikke kun ekspertene som har rett.

Det er tross alt forbrukerne som skal bruke oppvaskmaskinen hver eneste dag, og når det er en modell som blir hyllet på nettet som den beste oppvaskmaskin, så blir man selvfølgelig nødt til å inkludere den her på siden. En slik oppvaskmaskin er nettopp Siemens SN436S05IS.

Det er en soleklar brukerfavoritt som har fått gode anmeldelser av alminnelige forbrukere som du og jeg på nettet.

Energibesparende underbyggingsmodell

Siemens SN436S05IS er en underbyggingsmodell, noe som betyr at det er en oppvaskmaskin som er beregnet til å skulle plasseres under kjøkkenbenken og dermed blir en naturlig og integrert del av resten av designet på kjøkkenet.

Det er med andre ord en oppvaskmaskin som leveres uten topplate – men til forskjell fra en integrert oppvaskmaskin, så leveres denne med en frontplate. Det er denne frontplaten man ser hver eneste dag, og derfor er Siemens SN436S05IS designet med en elegant front i rustfritt stål.

LES OGSÅ: Airfryer test – Oversikt over de beste airfryerne

For ikke å ta fokuset vekk fra den flotte fronten, så er kontrollpanelet plassert øverst langs håndtaket slik at det er så diskret som mulig. Noe av det aller viktigste forbrukerne ser på er brukervennlighet og lavt energiforbruk.

Siemens SN436S05IS hører desidert til blant de aller mest energibesparende oppvaskmaskinene på markedet og ligger i energiklasse A+++.

Funksjonelle programmer og fleksibilitet

Kapasiteten til Siemens SN436S05IS ligger på 13 kuverter og passer godt til en familie på 4–5 medlemmer.

Oppvaskmaskinen er utstyrt med seks programmer som håndterer de aller fleste typer oppvask.

Dessuten har den tre tilleggsfunksjoner, nemlig VarioSpeed Plus, IntensivZone og HygienePlus. Med disse tilleggsfunksjonene kan du redusere oppvasktiden, gi ekstra beskyttelse mot bakterier, samt vaske med størst trykk nedenfra, noe som er ideelt til gryter og fat.

Siemens SN436S05IS er fleksibelt innredet, og kommer med både kurvsystemet VarioFlex og en overkurv som kan justeres i høyden.

Kurvsystemet VarioFlex gjør at man hele tiden kan justere de forskjellige kurvene i høyden, slik at de kan tilpasses høyden på det som skal vaskes opp. Med motorteknologien iQdrive foregår oppvasken på en særdeles stille og energibesparende måte.

Anmeldelser og anbefalinger:

Siemens SN436S05IS har ikke blitt testet av et ekspertpanel, men er en soleklar favoritt blant forbrukerne som gir den 4,6 stjerner av 5 mulige.


Electrolux ESF5545LOW – Best i test av oppvaskmaskiner i Danmark og Sverige

Fordeler med Electrolux ESF5545LOW:

 • Romslig størrelse
 • 6 programmer inklusivt et ekstra skånsomt glassprogram
 • Lydnivå på kun 44 dB
 • Markedets beste energiklasse
Best i test oppvaskmaskin

Denne oppvaskmaskinen ble grundig testet av to forskjellige ekspertpaneler i henholdsvis Sverige og Danmark i 2017. Den ble testet på blant annet energiforbruk, vannforbruk, design, oppvaskevne og brukervennlighet.

Electrolux ESF5545LOW klarte seg strålende og ble kåret til best i test av oppvaskmaskiner i sin klasse.

Romslig oppvaskmaskin med energibesparende egenskaper

Noe av det aller viktigste man skal se etter når man kjøper en ny oppvaskmaskin er hvor mye strøm den bruker. Electrolux ESF5545LOW ligger i markedets aller beste energiklasse, nemlig A+++.

Nettopp den energibesparende egenskapen er viktig når det gjelder romslige oppvaskmaskiner som denne, som har en kapasitet på hele 13 kuverter.

Til gjengjeld betyr den store størrelsen at man ikke behøver å sette i gang maskinen så ofte. Det betyr også at man ikke behøver å være redd for å sette på en ekstra oppvask heller.

Skånsom og effektiv

Electrolux ESF5545LOW klarer de aller fleste oppvaskoppgavene. Den har seks programmer som blant annet inkluderer hurtigprogram, økonomiprogram, intensiv-, skylling- og glassprogram.

Alle programmene vasker rent på en skånsom måte, men hvis du vil være litt ekstra forsiktig så er glassprogrammet utviklet til å vaske skjøre glass og delikat porselen på en spesielt skånsom måte.

Man kan kjøpe en ekstra glassholder til vinglass, men ellers så står glass og porselen trygt i oppvaskmaskinen med spesialutviklede «Soft Spikes»-gummipigger som sørger for at ingenting beveger seg.

Hvis du er i tvil om hvilket program du skal bruke, så får du automatisk hjelp fra oppvaskmaskinen.

Electrolux ESF5545LOW er nemlig en intelligent oppvaskmaskin som selv vurderer hvilken temperatur den skal vaske på i forhold til hvor mye oppvask det er og hvor skittent det er.

Electrolux ESF5545LOW har en Air Dry-teknologi som sørger for at oppvasken blir utsatt for naturlig tørking. Det er også mulig å få et ekstra tørt resultat ved å benytte seg av Xtra Dry-funksjonen.

Støysvak oppvaskmaskin med flyttbar bestikkskuff

Hvis du har lyst til å utsette oppvasken, så kan du gjøre det med en utsatt startfunksjon. På den måten kan du la oppvaskmaskinen jobbe om natten mens dere sover, og du behøver ikke være redd for om oppvaskmaskinen bråker mye, siden lydnivået ligger på kun 44 dB.

Electrolux ESF5545LOW er utstyrt med en flyttbar bestikkskuff i tillegg til en overkurv som kan justeres i høyden. Denne overkurven er utstyrt med «Soft Spikes» og hyller til kopper mens underkurven har tallerkenpinner.

Anmeldelser og anbefalinger:

Electrolux ESF5545LOW fikk beste karakter hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön og det danske forbrukerrådet Tænk.


Bosch SMU46CW00S – Særdeles effektiv og energibesparende

Fordeler med Bosch SMU46CW00S:

 • Energimerke A+++
 • Støynivå på kun 44 dB
 • «Zeolith»-teknologi for raskere og mer effektiv tørking
 • Flere smarte og patenterte funksjoner og programmer

Bosch dominerer helt klart markedet for oppvaskmaskiner, og dette er enda en modell som har blitt kåret til Best i test.

Blant de seriøse instansene som har kåret Bosch SMU46CW00S som vinner, er det danske forbrukerrådet Tænk og den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön.

Maskinen tilhører den kraftige Bosch 4-serien, og kjennetegnes blant annet ved sin gode evne til å rengjøre glass, bestikk, tallerkener og annet veldig grundig.

LES OGSÅ: Dampvasker test – Guide over «best i test» dampvaskere

Denne modellen har dessuten fått den mest energibesparende og miljøvennlige merkingen en oppvaskmaskin kan få, og hører til i energiklassen A+++. Det er en stillegående maskin med et lydnivå på kun 44 dB.

Den innebygde mengdesensoren sørger for at du alltid bruker nøyaktig den mengden vann som skal til for å få et rent resultat – verken mer eller mindre.

Vask på en tredjedel av tiden

Noe ekspertene legger vekt på når de skal vurdere en oppvaskmaskin er selve brukervennligheten. Det innebærer blant annet gode funksjoner som gjør det lett å få det riktige resultatet. Bosch SMU46CW00S er utstyrt med flere patenterte funksjoner som for eksempel VarioSpeed Plus.

Denne funksjonen gjør at vaskesyklusen kan forkortes, slik at den vasker opptil tre ganger raskere enn normalt.

Ofte innebærer slike kortprogrammer et dårligere resultat, men denne modellen fra Bosch får gode kritikker for å kunne vaske rent på dette programmet, selv om altså vasketiden forkortes med hele to tredjedeler.

Smarte funksjoner

Det er også verdt å nevne Zeolith-teknologien. Denne teknologien gjør og at oppvaskmaskinen tørker serviset på en svært effektiv og energibesparende måter ved å bruke et naturlig mineral i tørkeprosessen.

Du kan også fortelle den at du gjerne vil vaske, selv om maskinen kun er halvfull, ved å benytte deg av maskinens HalfLoad-funksjon.

Bosch SMU46CW00S er en intelligent maskin og vasker alltid etter forholdene, men ved å benytte deg av denne funksjonen vet den allerede fra starten at den skal bruke mindre vann og energi.

Anmeldelser og anbefalinger

Kåret som beste oppvaskmaskin av både det danske forbrukerrådet Tænk og den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön.


Tester artikkelen bygger på:

Leave A Reply